Oven schoonmaken soda

 

Dure sprays uit supermarkten zijn niet langer nodig voor het schoonmaken van de smerige etens- en vetresten in uw oven. Vanaf nu gebruikt u gewone soda, een goedkope stof wat vaak al voor andere doelen wordt gebruikt binnen een huishouden. Naast het feit, dat soda een goedkope oplossing is, is het niet schadelijk voor uw oven of gezondheid, daar waar ammoniak dat vaak wel is. Ammoniak kan uw oven aantasten door de dampen die vrijkomen, wanneer u het verwarmt. Daarnaast wordt het gebruik van ammoniak sterk afgeraden, als u jonge kinderen in huis heeft. Met soda heeft u geen last van beiden!

De werking is eigenlijk heel simpel, u strooit het soda over de smerige plekken en giet er vervolgens heet water over. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een schaaltje met soda en heet water, door de dampen die vrijkomen lossen de resten eveneens op. Let wel, de soda trekt vanzelfsprekend beter in, als u het over de vieze plekken strooit. Daartegenover staat de tijd die het u kost, een schaaltje met soda voorkomt, dat de oven nat wordt en is makkelijker klaar te maken vooraf.

Een oven schoonmaken met soda werkt het beste, wanneer u net gekookt heeft en de over dus nog warm is; dit houdt de vetresten zacht. Mocht uw oven helemaal afgekoeld zijn, raden wij u aan deze opnieuw te verwarmen tot ongeveer 200-250°C. Op die manier worden de etens- en vetresten al wat aangetast en trekt de soda er beter in.

Als u het hete water over de soda heeft gegoten laat u de oven een paar uur dicht staan, totdat deze volledig is afgekoeld. Tot slot neemt u de smerige plekken af met een schone doek en droogt u de oven volledig, zodat er geen sodaresten achterblijven. Uw oven zal weer als nieuw lijken!