Combi oven schoonmaken

 

De combi oven heeft een groot aantal voordelen, je hoeft immers geen losse magnetron meer aan te schaffen, het neemt minder ruimte in beslag en de viezigheid van het koken komt samen in een apparaat, in plaats van twee. Nadeel hiervan is, dat je de combi oven vaker zult moeten schoonmaken om te voorkomen dat bacteriën zich vestigen in uw nieuwe maaltijden. U heeft immers de viezigheid van twee apparaten in een!

Allereerst kunt u kijken hoe u de viezigheid zo beperkt mogelijk kan houden tijdens het koken in uw combi oven. Veel magnetronmaaltijden zijn bijvoorbeeld te bereiden in hun oorspronkelijke verpakking, u hoeft vaak enkel wat gaatjes te prikken in het plastic. Hierdoor hoeft u maaltijden niet langer in lage bakjes te doen, waar het eten uit kan spatten.

Mocht uw combi oven toch vies zijn geworden met bijvoorbeeld oud, aangekoekt vet of andere voedselresten, dan zijn er een aantal mogelijkheden om dit schoon te maken. Zoals elders op de website ook te lezen valt, kunt u een combi oven schoonmaken met ammoniak en soda. Bij ammoniak laat u de oven eerst opwarmen tot ongeveer tweehonderd graden, waarna u een dichte zak, of een schaaltje, ammoniak in de combi oven plaatst. Na een paar uur zijn de etensresten opgelost, waarna u de combi oven met een vochtige, schone doek kunt afnemen.

Een andere optie is soda, wat in principe een soortgelijke werking heeft. U verwarmt de combi oven, strooit het soda over de smerige plekken en giet er tot slot warm water overheen. Vervolgens laat u het geheel goed afkoelen en neemt u de vieze plekken af met een vochtige doek. Achtergebleven vuil kunt u met een schuursponsje en wat schoonmaakmiddel verwijderen.

Tot slot is er de meest natuurvriendelijke manier; u verwarmt de oven tot zo’n tweehonderdvijftig graden en laat deze een aantal minuten draaien. Nadien zijn de etensresten zacht geworden en kunt u ze met een schuursponsje schoonmaken.