Aangekoekte oven schoonmaken

 

Wanneer u uw oven gedurende een langere periode niet heeft schoongemaakt kunnen hardnekkige, aangekoekte vetresten blijven zitten. Het is belangrijk deze aangekoekte resten grondig schoon te maken, omdat er anders bacteriën in de oven kunnen blijven zitten, die zich vervolgens in uw nieuwe maaltijden nestelen. Daarnaast is het vaak geen aangenaam gezicht, de aangekoekte etensresten in uw oven!

Met de technieken van tegenwoordig hoeft u niet langer dure sprays uit supermarkten aan te schaffen om aangekoekte resten in uw oven schoon te maken. U kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van een schaaltje ammoniak of soda! Door de sterke dampen die vrijkomen bij verwarmde ammoniak lossen de aangekoekte resten op en kunt u uw oven eenvoudig met een schone doek afnemen. Let hierbij wel op de dampen die vrijkomen, deze kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid; ventileer uw huis dus altijd goed wanneer u ammoniak gebruikt.

U kunt aangekoekte resten in uw oven ook schoonmaken door de oven eerst goed te verwarmen tot ongeveer 200°C. Vervolgens laat u het iets afkoelen en probeert u het vuil met een schuursponsje en wat schoonmaakmiddel uit de oven te verwijderen. Hierbij heeft u geen last van de dampen die vrijkomen bij ammoniak en bent u er zeker van, dat u de over niet aantast. Nadeel hiervan is echter, dat de resten minder makkelijk loslaten.

Een derde mogelijkheid is het gebruiken van soda, of nog beter; baking soda. Dit materiaal dringt diep door in het vuil en maakt het schoonmaken van aangekoekte resten aanzienlijk makkelijker. U dient allereerst het stofje over de vieze plekken te strooien en hier vervolgens heet water over te gieten. Hierna laat u het geheel een paar u staan, waarna u de vieze plekken afspoelt met water en afneemt met een vochtige doek. De oven zal weer als nieuw lijken!